Achtergrondafbeelding

Wat doet een chi machine eigenlijk?

Het opzet van de chi vitalizer is eigenlijk simpel. Er wordt gebruik gemaakt van een massagetechniek dat al een paar duizend jaar gekend is: het heen en weer schudden van de benen. Een soort pulsing massage dus.

De enkelhouder van de chi machine beweegt ook heen en weer gedurende 15 minuten. De drie voornaamste functies zijn: verhogen van de bloedcirculatie, het zuurstofgehalte in het bloed en het energieniveau.
Je wordt vijftien minuten zachtjes heen en weer geschud en deze massage maakt dat je ganse lichaam gaat bewegen in een golfend patroon, net zoals een vis dat zwemt in het water.

 

Wat is aerobe training?

Wat de chi machine doet noemen we aerobe training. Het woord aerobe betekent “met zuurstof”. Aerobe training houdt in dat er gedurende langere tijd zuurstof aan de spieren geleverd wordt door de longen en bloedsomloop.

Door te weinig lichaamsbeweging heb je gemakkelijk:

  • Vermoeide en pijnlijke spieren
  • Weinig bloedcirculatie
  • Slechte spijsvertering, constipatie
  • Allerlei rugklachten zoals (lage) rugpijn, artritis,…
  • Stress, nervositeit
  • Slapeloosheid, vermoeidheid
  • Slechter functioneren van de interne organen
  • Door de slechte bloedcirculatie slibt het bloed in de aders en vormt er zich cholesterol, te hoge of te lage bloeddruk, bloedarmoede
  • Chronische ziekten
  • Overgewicht…

Wat ervaar je met de chi machine?

De ervaring is zalig! Al zeg ik het zelf. En dit wordt bevestigd door praktisch al mijn klanten die tijdens een arrangement duo massage de chi machine eens mogen testen. Nadat de chi machine immers stilvalt na 15 minuten bewegen voelt men een “sterke tinteling, stromend door het hele lichaam”. Dit is heel opwindend en kan enkele minuten duren. Daarom wordt ook aangeraden de eerste twee minuten nadat het toestel stilvalt te blijven liggen en de ogen gesloten te houden. Focus je op je lichaam. Sommige mensen, die weinig of moeilijk iets in hun lichaam voelen zullen op deze manier leren hun lichaam beter te ervaren. hoe meer en gemakkelijker je contact hebt met je lichaam, des te meer zal je de sensaties voelen.
Bij de meeste gebruikers wordt de chi stroom zelfs gevoeld na een eerste beurt van slechts 3-5 minuten.

 

Hoe gebruik je de chi vitalizer?

Voor het gebruik zet je het toestel op de grond en ga je liggen op de rug op een zo dun mogelijk matje. Hoe dikker de mat is, bijvoorbeeld de matras van een bed, hoe slechter de uitwerking. Immers je zakt dan teveel door de matras waardoor de beweging van het lichaam verzwakt wordt, De enkels liggen in de voetsteun.
Wanneer de chi machine, die werkt op standaard huishoudelijke elektrische stroom, ingeschakeld wordt, begint de enkelhouder van links naar rechts te bewegen, met een snelheid tussen 80 tot 140 keer per minuut. deze snelheid kan je zelf manueel regelen.

Standaard duurt een sessie meestal 15 minuten, behalve tijdens een beginperiode of wanneer iemand veel fysieke rugpijn heeft. De sessielengte wordt dan geleidelijk opgedreven met een gemiddelde van enkele minuten per beurt.
Tijdens elke beurt wordt je bloed met zuurstof verrijkt.
Wanneer de beweging van de enkelhouder stopt is er onmiddellijk een beweging van chi-energie voelbaar van je voeten naar je hoofd en vervolgens naar je armen en handen.

Een heerlijk gevoel gegarandeerd!

 

Video: het chi apparaat voorgesteld door Brigitta Callens

Wekelijks presenteerde Alexandra Potvin Life!tv Langer Leven. Ze ging samen met Yogi Brigitta Callens en Lifecoach Jerko Bozikovic op zoek naar hoe je kwaliteitsvol kunt leven. Tijdens één van die uitzendingen stelde Brigitta de chi machine voor.

 

Geschiedenis van de chi machine

 
 
Shizuo Inoue
 
De oorspronkelijke Sun Ancon chi machine is ontwikkeld door Dr. Shizuo Inoue, een Japanse wetenschapper. Dr. Inoue besteedde al tientallen jaren onderzoek naar de relatie tussen lichaamsbeweging en kleine spierpijn en spanning veroorzaakt door vermoeidheid of overbelasting. In zijn concept voor zijn chi machine werd hij geïnspireerd door het kijken naar zwemmende goudvissen. Dr. Inoue speculeerde dat de opmerkelijk gezonde en goed gestemde conditie van koi (Japanse goudvis) kan worden toegeschreven aan hun golvende zwembeweging, die hielp om zuurstof in hun bloed te krijgen.
 
 
Dr. Inoue breidde zijn theorie uit naar de mens door onderzoek te doen rond de relatie tussen zuurstofgehalte en de kwaliteit van de gezondheidszorg, in een onderzoeksproject van 38 jaar.
Hij concludeerde dat ten gevolge van het golvend bewegen van het menselijk lichaam zoals een zwemmende vis, de niveaus van zowel bloedcirculatie, zuurstoftoevoer en chi energie verhogen, wat leidt tot aanzienlijke verbetering van de gezondheid.
 
Ingenieurs gebruikten het basisconcept van Dr. Inoue om de chi machine te ontwerpen. Met een gewicht van net geen 8 kilo, is de machine ongeveer de grootte van een broodrooster, voorzien van een enkelhouder aan de bovenkant.
Ingenieurs namen zijn basisconcept over en creëerden het technisch ontwerp voor de oorspronkelijke chi machine.
 
Het patroon van beweging dat de chi machine genereert in het menselijke lichaam gebruikt een minimum aan inspanning en bereikt een maximaal resultaat,” zei Dr. Inoue.
 
Het ontspant de spieren lokaal, verhoogt tijdelijk onze stemming, kleine spanning in de vermoeide of overbelaste spieren worden verminderd. Het kan ook ons gevoel van comfort verhogen, door de tijdelijke verlichting van lichte spierpijn en pijn ten gevolge van vermoeidheid of overbelasting.
 
 

Marketing

 
De originele chi machine werd vervaardigd in Japan door Skylite Corporation, maar wordt gepromoot buiten Japan door een groep van netwerk marketing bedrijven die eigendom zijn van Hsin Tien van Taiwan (HTE) die de handel markeerde onder de term The chi machine. Het toestel verrijkt het lichaam met zuurstof via “passieve aerobe oefening“. De fabrikant beweert dat het het  lymfe-systeem stimuleert, en het lichaam ontgiftigt.
 
In juni 2000 gaat HTE Australië, een dochteronderneming van een fabrikant van het apparaat, een contract aan met Flinders University in Adelaide, South Australia klinisch onderzoek uit te voeren over de invloed van de Sun Ancon chi machine op het lymfestelsel. Onder leiding van professor Neil Piller zijn de klinische studies gericht op patiënten met veneuze Oedeem en secundaire lymfoedeem .De resultaten toonden verlies van vocht en een vermindering van pijn en zwelling
 
Sinds 1990 zijn meer dan een miljoen originele chi machines verkocht. De chi machine kreeg een enorme reputatie voor zijn solide constructie en zijn uitstekende voordelen.
Sinds dit massagetoestel werd uitgevonden, hebben andere bedrijven besloten om soortgelijke apparaten te maken. Het doel is hetzelfde gebleven, maar latere chi-apparaten hebben veel design ontwikkelingen bijgekregen, zoals de mogelijkheid de snelheid van de heen en weer beweging te veranderen, verbeteringen van het bewegingspatroon, vibratie, en elektronische timing.
 
 

Wat is chi?

Chi” (in het Japans “Qi”) is een Chinese term die verwijst naar de basis-component van energie en materie, ook wel “levensenergie” genoemd.
 
 

Wat is de werking op het lichaam?

Wanneer het lichaam plat ligt op de grond en de enkels in de enkelhouder worden geplaatst, liggen nek en taille op een hogere hoogte dan de rest van het lichaam. We kunnen vanuit de menselijke anatomie observeren dat alleen de holle delen, zoals de nek en taille, kunnen draaien. De dikkere delen minder. Het is vergelijkbaar met de dunheid van een as ten opzichte van een wiel. Iedereen die ooit gebruik heeft gemaakt van de chi machine, begrijpt dat wanneer je voeten door het apparaat lichtjes wordt opgeheven, de swingende beweging van links naar rechts gebeurd, van voet naar middel, van borst tot cervicale wervel, hoofd, zelfs het ruggenmerg en de spieren.
 
Chi machines veroorzaken beweging in de twee belangrijkste draaipunten vergelijkbaar met de beweging van een zwemmende vis in het water. Dr. Inoue noemde de actie van zijn machine de “goudvis methode” geïnspireerd door zwemmende goudvissen in het water. Waarom? Wanneer je een goudvis ziet zwemmen, merk je dat de zachte golving van zijn staart beweging brengt aan het ruggenmerg en spieren. Zo, brengt de chi machine de bewegende banen van de menselijke anatomie volledige in spel.
 
goudvis beweging

goudvisbeweging voor soepelheid van de wervelkolom