Winkelwagen

De functie van de chi machine op de ruggengraat.


Wat is de rol van de wervelkolom en waarom is aanpassing nodig?

rugklachten
Een val, een ongelukje of gewoon een verkeerde houding: het kan zorgen voor scheefstand van het skelet en de ruggengraat. Veel mensen weten het niet, maar iemand met scheef bekken of een wervelkolom die niet recht staat, kan daardoor last krijgen van de banden, de pezen en de spieren, maar ook klachten in de vitale organen van het lichaam. Dus als de ruggengraat niet goed is uitgelijnd, kan dit leiden tot zaken als migraine, ontsteking van de schouder, ischias, maagpijn, jicht en gewrichtspijn.


Waarom kan er pijn optreden in de vitale organen van het lichaam?

Het zenuwstelsel bestaat uit een heleboel zenuwen die elektrische impulsen met informatie doorgeven. Het zenuwstelsel controleert de functie en regelt de samenwerking tussen alle organen.

Omdat het zenuwstelsel zo belangrijk is en delicaat wordt het grotendeels beschermd door bot. De schedel beschermt de hersenen en de wervelkolom het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussen de wervels zenuwen naar alle delen van het lichaam. Wanneer wervels verkeerd gaan liggen kunnen deze op de zenuwen gaan drukken. Zenuwen zijn erg gevoelig waardoor men snel pijn ervaart en een klein beetje druk kan de werking al snel verslechteren. Hierdoor verslechterd de communicatie tussen hersenen en de rest van het lichaam.
Eén van de symptomen die kan voortvloeien uit deze compressie van de zenuwen is bv. ischias. Patiënten die last hebben van ischias hebben succesvolle resultaten gekregen bij het gebruik van de chi machine gedurende 3 maanden, zolang de 2e en 5e heiligbeen gewrichten niet waren vervormd.


Als een orgaan niet optimaal functioneert kan dit pijn veroorzaken tot op de rug en bepaalde spieren in de rug kunnen opspannen. Bij overbelasting door heffen of bepaalde bewegingen kan de spier zelfs blesseren of nog erger, de spanning in de tussenwervelschijven wordt zo groot, dat ze gaan uitpuilen waardoor ze tegen de ruggenmergzenuwen gaat drukken. Dit veroorzaakt dan een pijnlijk gevoel. In de lage onderwervels resulteert dit bv. in een pijn dat uitloopt tot in de benenen voeten...
Een constante druk op de wervels/tussenwervelschijven leidt tot slijtage.

Door spierspanning kan de rug scheef, bol of hol getrokken worden (ook wel genoemd scoliose, lordose en kyfose). Wanneer in de onderrug de wervelkolom scheef getrokken wordt, zal de rug compenseren en evenwicht zoeken door naar boven in een tegenovergestelde richting te buigen.
Zo kan iemand pijn voelen in het hoofd en zal de osteopaat werken aan je bekken en/of onderrug!
Ook bepaalde orgaanklachten (maag-, darm-, galblaas- en andere klachten) kunnen leiden tot het scheeftrekken van de wervels. De scheve wervels blokkeren dan de energie doorstroming en zo zullen de darmklachten soms nog verergeren.

Hoe gaat de chi machine de ruggengraat aanpassen?

Aanpassing door tractie: Wanneer je op de grond ligt hoeft de wervelkolom niet het gewicht van het lichaam te dragen. De werveles liggen hierdoor al los op elkaar waardoor mobilisatie verbetert. Door het heen en weer bewegen van de enkelhouder worden de voeten en benen bewogen en met een optimale frequentie van 140 bewegingen per minuut gaat via het bekken ook de ruggengraat en het hoofd gewiegd worden. Zo wordt het hele lichaam in de vorm van een oneindige 8 opgenomen en harmonisch in beweging gezet. De wervels worden zachtjes heen en weer bewogen en kunnen hun plaats soms weer innemen.

Door herhaaldelijk de wervelkolom elke dag te wiegen met de chi machine, gaan spierspanningen in de rug verminderen, de tussenwervels ervaren minder druk en worden zachtjes losgemaakt en komen in hun oorspronkelijke positie terug. Ook zenuwen die eventueel vastzitten kunnen op die manier losgemaakt worden.