Winkelwagen

Ontstaan


Geschiedenis van de chi machineDr. Shizuo Inoue
De oorspronkelijke Sun Ancon chi machine is ontwikkeld door Dr. Shizuo Inoue, een Japanse wetenschapper. Dr. Inoue besteedde al tientallen jaren onderzoek naar de relatie tussen lichaamsbeweging en kleine spierpijn en spanning veroorzaakt door vermoeidheid of overbelasting. In zijn concept voor zijn chi machine werd hij geïnspireerd door het kijken naar zwemmende goudvissen. Dr. Inoue speculeerde dat  de opmerkelijk gezonde en goed gestemde conditie van koi (Japanse goudvis) kan worden toegeschreven aan hun golvende zwembeweging, die hielp om zuurstof in hun bloed te krijgen.

Dr. Inoue breidde zijn theorie uit naar de mens door onderzoek te doen rond de relatie tussen zuurstofgehalte en de kwaliteit van de gezondheidszorg, in een onderzoeksproject van 38 jaar.
Hij concludeerde dat ten gevolge van het golvend bewegen van het menselijk lichaam zoals een zwemmende vis, de niveaus van zowel bloedcirculatie, zuurstoftoevoer en chi energie verhogen, wat leidt tot aanzienlijke verbetering van de gezondheid.

Ingenieurs gebruikten het basisconcept van Dr. Inoue om de chi machine te ontwerpen. Met een gewicht van net geen 8 kilo, is de machine ongeveer de grootte van een broodrooster, voorzien van een enkelhouder aan de bovenkant.
Ingenieurs namen zijn basisconcept over en creëerden het technisch ontwerp voor de oorspronkelijke chi machine.

"Het patroon van beweging dat de chi machine genereert in het menselijke lichaam gebruikt een minimum aan inspanning en bereikt een maximaal resultaat," zei Dr. Inoue.

"Het ontspant de spieren lokaal, verhoogt tijdelijk onze stemming, kleine spanning in de vermoeide of overbelaste spieren worden verminderd. Het kan ook ons gevoel van comfort verhogen, door de tijdelijke verlichting van lichte spierpijn en pijn ten gevolge van vermoeidheid of overbelasting."


Marketing

De originele chi machine werd vervaardigd in Japan door Skylite Corporation, maar wordt gepromoot buiten Japan door een groep van netwerk marketing bedrijven die eigendom zijn van Hsin Tien van Taiwan (HTE) die de handel markeerde onder de term The chi machine. Het toestel verrijkt het lichaam met zuurstof via "passieve aerobe oefening". De fabrikant beweert dat het het  lymfe-systeem stimuleert, en het lichaam ontgiftigd.

In juni 2000 gaat HTE Australië, een dochteronderneming van een fabrikant van het apparaat, een contract aan met Flinders University in Adelaide, South Australia klinisch onderzoek uit te voeren over de invloed van de Sun Ancon chi machine op het lymfestelsel. Onder leiding van professor Neil Piller zijn de klinische studies gericht op patiënten met veneuze Oedeem en secundaire lymfoedeem .De resultaten toonden verlies van vocht en een vermindering van pijn en zwelling

Sinds 1990 zijn meer dan een miljoen originele chi machines verkocht. De chi machine kreeg een enorme reputatie voor zijn solide constructie en zijn uitstekende voordelen.
Sinds dit massagetoestel werd uitgevonden, hebben andere bedrijven besloten om soortgelijke apparaten te maken. Het doel is hetzelfde gebleven, maar latere chi-apparaten hebben veel design ontwikkelingen bijgekregen, zoals de mogelijkheid de snelheid van de heen en weer beweging te veranderen, verbeteringen van het bewegingspatroon, vibratie, en elektronische timing.


Wat is chi?

"Chi" (in het Japans "Qi") is een Chinese term die verwijst naar de basis-component van energie en materie, ook wel "levensenergie" genoemd.


Werking

Wanneer het lichaam plat ligt op de grond en de enkels in de enkelhouder worden geplaatst, liggen nek en taille op een hogere hoogte dan de rest van het lichaam. We kunnen vanuit de menselijke anatomie observeren dat alleen de holle delen, zoals de nek en taille, kunnen draaien. De dikkere delen minder. Het is vergelijkbaar met de dunheid van een as ten opzichte van een wiel. Iedereen die ooit gebruik heeft gemaakt van de chi machine, begrijpt dat wanneer je voeten door het apparaat lichtjes wordt opgehoffen, de swingende beweging van links naar rechts gebeurd, van voet naar middel, van borst tot cervicale wervel, hoofd, zelfs het ruggenmerg en de spieren.

Chi machines veroorzaken beweging in de twee belangrijkste draaipunten vergelijkbaar met de beweging van een zwemmende vis in het water. Dr. Inoue noemde de actie van zijn machine de "goudvis methode" geïnspireerd door zwemmende goudvissen in het water. Waarom? Wanneer je een goudvis ziet zwemmen, merk je dat de zachte golving van zijn staart beweging brengt aan het ruggenmerg en spieren. Zo, brengt de chi machine de bewegende banen van de menselijke anatomie volledige in spel.

goudvis methode bij chi machineEffecten van de heen- en weer beweging